Nasi
WYSTAWCY

Już 10 sierpnia, podczas festiwalu w Zamościu, wśród licznych atrakcji, zaprezentują się:

Wina
REGIONALNE

Winiarnia
ZAMOJSKA

Jest takie miejsce w Polsce, gdzie ciepły klimat, łagodne wzgórza i żyzne lessowe gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli i innych owoców. To właśnie stąd, z regionu Roztocza, pochodzą szlachetne odmiany polskich win, pełne owocowych aromatów i zaskakujące świeżością. Tworzymy je, czerpiąc z bogactwa polskiej natury i najlepszych tradycji polskiego winiarstwa.

W rozległych sadach Roztocza, otoczonych dziką przyrodą, dojrzewają najwspanialsze polskie owoce. W Winiarni Zamojskiej wydobywamy z nich samą esencję smaku i aromatu, tworząc szlachetne odmiany win owocowych o niespotykanej dotąd jakości. Powstają dokładnie w ten sam sposób, jak wina gronowe.

Nasze wina są nierozerwalnie związane z regionem Roztocza. Pracujemy wyłącznie z najlepszymi sadownikami, których troska i uważność gwarantują najwyższe walory smakowe każdego zbioru. Wiemy, jak wydobyć z owoców to, co w nich najlepsze. Dlatego tworzymy wina, które są wyjątkowo smaczne, bogate i przyjemne do picia.

Dania inspirowane Winiarnią Zamojską przygotuje Restauracja Figa z Makiem - Rynek Wielki 4

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
ZAMOJSKA

Winnicę Zamojską założył Artur Podhajny w 2011 roku, a jej powierzchnia liczy nieco ponad 2 hektary. Duży nacisk postawiony jest na jakość produkowanego wina. Wina robione są konsekwentnie, równo i czysto. Spotka się tu przyjemną dojrzałość, soczystość, a użyte odmiany są naprawdę dobrze zdefiniowane.

W winnicy można spotkać sprawdzoną polską klasykę: Solaris, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal, Muscaris, Souvignier Gris, Rondo, Regent, Cabernet Cortis i Cabernet Cantor. Dzięki położeniu w specyficznym ekosystemie Roztocza, w Winnicy Zamojskiej uzyskuje się zbiory winogron najlepszej jakości, z których produkuje się kilka gatunków win, w tym prestiżowy Solares. Wino zdobyło m.in: złoty medal na międzynarodowym konkursie Galicja Vitis 2016, srebrne medale na międzynarodowych konkursach Tuchovinicontest 2016 i 2017, srebrny medal na konkursie Winobranie 2016 w Zielonej Górze i brązowy medal na Konkursie Win Polskich Jasło 2017.

Podczas wyrobu wina nie używa się żadnych środków chemicznych, stabilizatorów i konserwantów. Wino naprawdę zaskakuje świeżością, a niezwykły smak i aromat na długo zapada w pamięć! Dzięki czemu trafia nawet w najbardziej wyrafinowane gusta! Odwiedzenie Winnicy Zamojskiej będzie doskonałym początkiem dla winiarskich podróży po Roztoczu!

Dania inspirowane Winnicą Zamojską przygotuje RESTAURACJA SKARBIEC WINA - ul. Staszica 27

Winnica
NIZIO NATURALS

Pomysł na winnicę zrodził się prawie dekadę temu, kiedy rodzina Nizio wypatrzyła piękny stok – idealnie nadawał się pod uprawę winorośli. Swoje marzenie o własnej winnicy dość szybko wcielili w życie i już w 2012 roku ruszyli z pierwszymi nasadzeniami.

Roztocze jest najbardziej nasłonecznionym regionem w Polsce, dzięki czemu mieliśmy idealne warunki do prowadzenia uprawy. Obecnie powierzchnia winnicy liczy trzy hektary, a jej obszar z roku na roku powiększa się o kolejne nasadzenia. Pierwszymi nasadzonymi szczepami były regent oraz solaris. Obecnie w Nizio Naturals wina powstają także ze szczepów seyval blanc, muscaris, johanniter i riesling, z których produkowane są naturalne wina spokojne, musujące oraz pét-naty.

Wina Nizio Naturals są doceniane przez znawców, sommelierów oraz nagradzane w międzynarodowych konkursach – w 2015 wino Solaris zdobyło Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Galicja Vitis, a Johanniter w 2016 otrzymało Złoty Korek w Poznaniu. Codzienna praca w winnicy to aktywność wyłącznie rodzinna, całą swoją energię i zaangażowanie przekuwają w najlepsze wino.

Dania inspirowane Winnicą NIZIO Naturals przygotuje RESTAURACJA BOHEMA - ul. Staszica 25

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
LIPOWIEC

Winnica położona jest w niewielkiej miejscowości Lipowiec, nieopodal Roztoczańskiego Parku Narodowego. Przygodę z winiarstwem rozpoczęła się już w 2008 roku od zasadzenia kilkudziesięciu krzewów odmiany dornfelder na stromej skarpie przy naszym gospodarstwie agroturystycznym. Krzewy te początkowo miały pełnić wyłącznie rolę dekoracyjną i być atrakcją dla odwiedzających winnicę gości. Z biegiem czasu winiarskie hobby przerodziło się w pasję i coraz chętniej zagłębiano się w tajniki uprawy winorośli i produkcji wina. Tym samym sukcesywnie dosadzano kolejne odmiany, a winnica nieustannie się powiększa.

Obecnie winnica liczy 3 parcele na których łącznie rośnie 4500 sztuk winnych krzewów. Uprawiane są na nich takie odmiany jak Chardonnay, Riesling, Solaris, Johanniter, Souvignier Gris (odmiany białe) oraz Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Dornfelder, Acolon, Zweigelt (wina czerwone).

Roztoczańska gleba bogata w wapienne skały sprawia, że tamtejsze wino posiada wyjątkowy smak i aromat. Poza produkcją wina prowadzona szeroka działalność enoturystyczna.

Dania inspirowane Winnicą Lipowiec przygotuje Restauracja MORANDO - ul. Stanisława Staszica 25/ul. Moranda 2

Winnica
GRONOWSCY

Winnica położona jest na skraju Puszczy Solskiej, w posiadłości należącej od wielu pokoleń do rodziny Gronowskich. W tym miejscu dawniej rósł ciemny gaj, po łacinie lukus, stąd nazwa wytwarzanych tu win. Są one efektem wielkiej pasji i ręcznej pracy członków rodziny Gronowskich z trzech pokoleń.

Wina są rześkie, owocowe i pełne słońca, którego na Roztoczu jest wyjątkowo dużo. Wina powstają ze szczepów solaris, muscaris, seyval blanc, hibernal, johanniter, cabernet cortis, cabernet cantor, regent, traminer oraz pinot noir. Uprawa zajmuje tu w chwili obecnej 2,5 hektara.

Winnica Gronowscy jest projektem realizowanym przez całą rodzinę Gronowskich. Prace realizowane są przez członków rodziny, stanowiąc odskocznię i dając odpoczynek od stresującego, miejskiego życia. Winnica Gronowscy to idealne miejsce, aby rozpocząć swoją przygodę z enoturystyką.

Dania inspirowane Winnicą Gronowscy przygotuje HOTEL ARTE - ul. Rynek Wielki 9

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
MICKIEWICZ

Winnica Mickiewicz przysiadła na najwyższym południowo-zachodnim wzniesieniu na obrzeżach miasteczka Opole Lubelskie. Pierwsze testowe krzewy zostały posadzone w 2004 roku i przyjęto, że rok ten jest początkiem działania tej winnicy. W następnych latach winna latorośl rozrosła się na cały kilkudziesięcioarowy stok. Rosną tam odmiany na wino, tzw. moszczowe, charakteryzujące się niewielkimi aczkolwiek słodkimi, esencjonalnymi i nadzwyczaj smakowitymi owocami. Dominują tu Rondo i Regent na wina czerwone i różowe, oraz Seyval Blanc, Hibernal, Traminer i Solaris na wina białe. Ten ostatni zwany również „chardonnay północy” ze względu na wczesność, czyli szybkość gromadzenia fruktozy w owocach, jest wielką nadzieją winiarskiego „cool climate”.

Kolejnym etapem rozwoju winnicy jest parcela Bliskowice. To właśnie tam krzewy rosną na rędzinie powstałej na skale wapiennej pochodzącej z obumarłych w prehistorii organizmów oceanicznych. Takie terroir zbawiennie wpływa na wszystkie owoce uprawiane w Małopolskim Przełomie Wisły; wiśnie, śliwki i brzoskwinie są nadzwyczaj słodkie i poszukiwane na giełdach owoców. Tak więc dojrzałość i jeszcze raz dojrzałość; dąży się tu do tego by zebrać owoce maksymalnie dojrzałe i zdrowe w myśl starej maksymy, że wino rodzi się w winnicy. Na tej półtorahektarowej działce w Dolinie Wisły znaleźć można takie szczepy jak: Riesling, Zweigelt, Solaris, Johanniter, Muscaris, Cabernet Cortis i Regent.

Winny ogródek jest odskocznią od problemów, kłopotów i trosk dnia codziennego. Wyczekiwanie na dojrzałość owoców, zbiór oraz późniejsza winifikacja ma coś z magii. Bo przecież wino to nie tylko skomplikowane procesy chemiczne. Wino to historia jego powstawania od winnicy do piwnicy, to rocznik i temperament winiarza i w końcu wino to degustacja, która podświadomie zmienia nasz sposób życia, ponieważ chcąc próbować wino, musimy zwolnić tempo.

Jak zapewniają sami właściciele, wina dobrze smakują, są świeże, czyste i bezpretensjonalne. Zapraszają na lokalne, lubelskie wino gronowe. Najlepsze z nich zdobywają laury na profesjonalnych konkursach winiarskich.

Dania inspirowane Winnicą Mickiewicz przygotuje Restauracja VERONA

Winnica
LUBELSKA

Wyjątkowy kupaż pasji, rodzinnej tradycji oraz starannie dobranych owoców – tak w skrócie opisać można wina tworzone w Winnicy Lubelskiej. Celem winiarzy Winnicy Lubelskiej jest przywrócenie polskich win owocowych, które przed II wojną światową były powszechnie pite w Polsce i eksportowane na cały świat. Zdobywały laury w niejednym konkursie winiarskim. Winnica Lubelska zajmuje się produkcją markowego wina owocowego. W ofercie dominuje wino wiśniowe, od wytrawnego, przez półwytrawne i półsłodkie, aż po wino słodkie. Tworzą również wino wiśniowe z nutą maliny oraz wiśniowe z nutą dębu, które dojrzewa w dębowej beczce.

Dania inspirowane Winnicą Lubelską przygotuje RESTAURACJA PADWA - ul. Stanisława Staszica 23

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
DWA WZGÓRZA

Winnica „Dwa Wzgórza” leży na pograniczu Roztocza oraz Wyżyny Lubelskiej. Ciężkie gliniaste gleby oraz lekkie piaszczyste dają wiele możliwości przy tworzeniu unikalnych w smaku win. Pierwsze winogrona zostały posadzone w 2015 roku na powierzchni 60 arów, do dziś w skład winnicy wchodzą działki o łącznej wielkości niemal 2 hektarów na których posadzone jest około 7500 winorośli.

Odmianami uprawianymi na wino białe są: Seyval Blanc, Bianca, Hibernal, Vidal Blanc oraz Jutrzenka natomiast na wino szare: Leon Millot, Rondo i Marechal Foch. Winogrona od samego początku uprawiane są ekologicznie ponieważ tylko w taki sposób mogą dać one najwyższej jakości sok z którego później powstaje wino o wyjątkowym smaku i aromacie.

W ofercie znajdują się różnego rodzaju wina białe oraz niespotykane na polskim rynku wino szare oraz „Pierwszy mróz”. Wino szare dzięki produkcji metodą szampańską jest lekkie, delikatne i orzeźwiające, idealnie nadaje się na gorące letnie dni, natomiast „Pierwszy Mróz” powstaje z owoców zbieranych późną jesienią kiedy przychodzą pierwsze przymrozki, zapewnia to zarówno większą moc jak i słodycz.

Takie wina tworzą unikatową propozycję nawet dla najbardziej wymagających podniebień!

Dania inspirowane Winnicą Dwa Wzgórza przygotuje HOTEL RENESANS - ul. Grecka 6

Winnica
OSTROWSKICH

Nowe, ustronne miejsce w małej miejscowości Komodzianka stało się miejscem do założenia przydomowej winnicy. Roztocze Zachodnie to teren magiczny, jeszcze częściowo nieokiełznany, a to za sprawą ukształtowania terenu. Pagóry Roztocza to przede wszystkim plątanina ciągnących się na kilka kilometrów, głębokich i rozgałęzionych lessowych wąwozów. Takie położenie pozwala na uprawę najpopularniejszych polskich szczepów win.

Lato objawia się zapachem gryki, złotem ciężkich kłosów i kusi zapachem malin, porzeczek, jeżyn i miodu. Jesień stroi drzewa w kolorowe złoto i zachęca do grzybobrania. Równie wiele kolorów i aromatów można znaleźć w tamtejszych winach. Rosnące tam szczepy już teraz są w Polsce wysoko cenione. W winnicy dominują odmiany typowo przerobowe: Regent, Rondo, Acolon, Aurora, Muskat Odeski i Seyval Blanc.

Praca w winnicy daje właścicielom radość i satysfakcję, a zadowolenie gości jest tym, co utwierdza ich w słuszności obranej drogi. Chętnie dzielą się posiadaną wiedzą i organizują degustację tutejszego wina. Wszystkich tych, którzy tak samo jak Państwo Ostrowscy cenią sobie spokój i piękno otaczającej przyrody są zaproszeni do Komodzianki, gdzie mogą odkryć uroki tamtejszych stron.

Dania inspirowane Winnicą Ostrowskich przygotuje BLUE PUB - Rynek Wielki 4

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
CZARNOWODA

„Czarnowoda”, założona została w 2008 r. na południowych stokach Roztocza Środkowego. Zajmuje ona obszar dwóch hektarów. Wino z Czarnowody wytwarzane jest z ponad 20 szlachetnych szczepów, dojrzewających w promieniach słońca w obszarze „Natura 2000”. Między innymi: Marechal Fosch, Leon Milot, Frontenac, Heridan, Cascade, Serena, Aurora, Swenson Red, Nachodka, Bianca, Seyval Blanc, Rondo, Regent, Hibernal, Jutrzenka, Muskat Odeski i inne.

Czyste, nieskażone przemysłem powietrze sprawia, że charakteryzuje się ono bogatym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Winiarze starają się, aby to, co najlepsze w naturze, pozostało w pełni w ich winie. Nie ścigają doskonałości, szukają własnej drogi, dlatego wina powstają z kupażu kilku odmian. To nadaje im unikalny smak.

„Oczkiem w głowie” jest wino różowe, które od początku cieszy się największym uznaniem odwiedzających Czarnowodę gości. Wina czerwone i białe zdobyły również swoich wielbicieli o zróżnicowanych gustach. Każdego wina można spróbować na miejscu, aby samemu wybrać swój smak.

Dania inspirowane Winnicą Czarnowoda przygotuje KROWA NA MIEDZY - ul. Rynek Wielki 3

Winnica
Dymek

Rodzinne winnice Grzegorza Dymka położone są w Karmanowicach na Lubelszczyźnie. Zainspirowany polskimi winami prezentowanymi podczas Święta Wina w Janowcu, pierwsze winorośla posadził w 2018 tuż przy domu, na działce należącej do rodziny od pięciu pokoleń, w miejscu starego sadu jabłkowego, tuż nad stawem. To miała być mała hobbystyczna winnica, 150 krzewów ulubionego szczepu Pinot Blanc, tylko tak na próbę, dla siebie. Pomysł zakiełkował i zamiast 150 krzewów już na pierwszej parceli rośnie 750. A to był dopiero początek. Druga parcela jest cztery razy większa. Kiedy zaczynają się zbiory albo czas nasadzeń w winnicy pracuje cała rodzina, przyjaciele i znajomi. Od 2019 uprawiane są tu Chardonnay i Zweigelt. W wyborze odmian pomogła analiza gleby - przy domu jest glina a tam gdzie rośnie Chardonnay - tak jak we Francji wapień, czyli gleby alkaliczne. Łącznie winnice mają hektar, ale Grzegorz Dymek już myśli o trzeciej lokalizacji, eksperymentuje z nowymi szczepami takimi jak Merlot, Pinot Noir czy Gewürztraminer. Szuka też inspiracji na inne, ciekawe style win, np. różowe albo musujące. Chce powiększać areał upraw i myśli o enoturystyce. W winach nie lubi monotonii. Jego zdaniem siłą polskiego winiarstwa powinna być różnorodność, chęć eksperymentowania i potrzeba ciągłego rozwoju. Na razie zachęca do spróbowania swoich trzech win białych. Są to delikatne, aromatyczne Pinot Blanc, pełne charakteru Chardonnay oraz orzeźwiający kupaż Chardonnay & Pinot Blanc. Ofertę uzupełnia czerwony, taniczny i gładki Zweigelt, który za rocznik 2021 dostał srebrny medal w konkursie wino.pl 2023.

Dania inspirowane Winnicą Dymek przygotuje Restauracja Aleje Smaku - Rynek Solny 1

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
PASJONATA

Pierwsza była pasja i szkółka. W 1997 Małgorzata i Krzysztof Łopatek posadzili winorośla, by sprzedawać sadzonki. Potem wpadli na pomysł małej, butikowej produkcji wina. Projekt zakładał, że mogą zrobić tylko 365 butelek rocznie, dla siebie i przyjaciół. W 2019 roku dostali propozycję, by robić wino dla hurtowni winiarskiej w Lublinie, z którą współpracują zresztą do dziś. I tak to się zaczęło. Dziś ich winnica, położona we wsi Las Stocki na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, ma ponad 2 hektary. Prowadzą ją razem z synami Pawłem i Michałem. Pracę łączą z pasją na przekór majowym przymrozkom i trudnym do uprawy lessowym glebom, które sprawiają że wiosną ich winnica później zaczyna budzić się do życia. Ich sztandarowym winem są Rześki Poranek - półwytrawne wino białe z dwóch odmian: Seyval i Jutrzenka Bianca oraz Noc Marzeń - wino czerwone, wytrawne, blend Regenta i Cabernet Cortis. Z najlepszych roczników robią też półsłodki Letni Wieczór. Na liście marzeń i planów na przyszłość jest Riesling. To ulubiony szczep Krzysztofa Łopatka, bo kiedy wybiera odmiany kieruje się nie tylko terroir, ale i sercem.

Choć oczywiście myśli o powiększaniu winnicy, to utrzymanie jakości a nie liczba produkowanych butelek jest jego priorytetem. Dlatego chętnie cytuje powiedzenie, że w życiu ważni są prawdziwi przyjaciele, wygodne buty i dobre wino. Każdy następny rocznik musi być więc lepszy i bardziej interesujący.

Dania inspirowane Winnicą Pasjonata przygotuje PARKOWA CAFFE - ul. Akademicka 5

Cydr
LUBELSKI

Cydr to lekki i orzeźwiający, niskoprocentowy alkohol z jabłek. Produkowany przez fermentację świeżo tłoczonego soku lub koncentratu z soku jabłkowego.

Świetnie gasi pragnienie i w szklance połyskuje czystym złotem.

Jego uniwersalność sprawia, że można pić go zarówno solo, jak i do posiłków. Prosto z butelki lub przez słomkę – odkrywając jeszcze bardziej owocowy smak.

Zobacz więcej
Placeholder image
Placeholder image

Winnica
Winogrody

Winnica Ryszarda Bojarskiego miała być pomysłem na sielską emeryturę, ale szybko okazało się że to raczej pomysł na dynamiczne życie zawodowe dla całej rodziny i ciężka praca. Jego przygoda z winem zaczęła się od żeglarstwa, podróży, słabych portowych win i postanowienia, że „moje będą lepsze”. Pierwszym testem było wesela syna, na które zrobił 70 butelek wina z połączenia szczepów Seyval i Jutrzenka. Kiedy zniknęło ze stołów szybciej niż wina hiszpańskie, uwierzył w powodzenie swojego winiarskiego projektu.

Pierwsze winorośla posadził w 2015 we wsi Stoczek na terenie Kozłowieckiego Parku Krajobrazowego. Geograficznie to teren zaliczany do tzw. płaskowyża nałęczowskiego. Pod nasadzenia przeznaczył 1,5 hektara, wybierając szczepy klasyczne dla polskiego winiarstwa, odporne na tutejsze warunki klimatyczne: Jutrzenka, Seyvan, Regent, Leon Millot, Marszałek Foch. Potem dosadził również odmiany: Hibernal, Johanniter, Solaris, Cabernet Cortis, Souvignier Gris i Muscaris. Szuka w nich intensywnych aromatów, wyraźnego charakteru i owocowej świeżości. Odmiany hybrydowe wybrał z premedytacją, by - jak podkreśla - stosować mniej środków chemicznych. Ręcznie zbiera owoce i ręcznie pielęgnuje winorośla. Także w produkcji wina jest zwolennikiem tradycyjnych metod. Wierzy, że dzięki ociepleniu klimatu polskie winiarstwo czeka złoty okres. Dlatego chce rozwijać enoturystykę i liczy, że winnicę przejmie następne pokolenie. Ma nadzieję, że prowadzenie winnicy w Polsce będzie na tyle opłacalne, by nie konkurowało z pracą na etat.

Dania inspirowane Winnicą Winogrody przygotuje Bistro Powiedz Cześć - ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 1

Winnica
SOCHA

Rodzinna Winnica Socha to projekt i sposób na życie Magdaleny i Pawła Sochy oraz Klary, Laury i Huberta, którzy z zaangażowaniem wspierają i pomagają rodzicom.

W 2015 roku podjęli decyzję o przeprowadzce i powrocie w rodzinne strony, postanowili połączyć swoje życiowe namiętności – historię, teatr i wino. Od kilku lat prowadzili już teatr historyczny do pełni szczęścia brakowało wybudować dom oraz stworzyć niewielką przydomową winnicę.

Po analizie parceli okazało się ,że ciepły klimat roztocza ,lessowe gleby na wapiennym podłożu oraz siedlisko położone na wysokości 242 m n.p.m. tworzą idealne warunki do uprawy winorośli oraz produkcji wyjątkowych win.

W chwili obecnej winnica ma niecałe 2 ha i uprawiane są najbardziej lubiane i popularne, tak zwane polskie odmiany ,czyli Solaris, Muscaris, Seyval Blanc, Souvignier Gris, Hibernal, Regent oraz Cabernet Cortis.

W 2022 roku na rynku pojawiły się pierwsze wina ,które zdobyły uznanie na polskich i międzynarodowych wystawach i konkursach.

Wina tworzone są tutaj zgodnie z naturalnymi i ekologicznymi metodami stosowanymi zarówno w winnicy jak i w winiarni ,by efekt ręcznej pracy był produktem naturalnym, a ingerencja okrojona do niezbędnych acz koniecznych zabiegów enologicznych.

Dania inspirowane Winnicą Socha przygotuje PIWNICA POD ŚW KAZIMIERZEM - Rynek Wielki 6

Placeholder image
Placeholder image

Winnica
Miłoszówka

Przypadek stał się inspiracją, inspiracja wyzwoliła pasję. Z tej pasji powstała Winnica Miłoszówka.

Miał być dom na wsi, potem powstała Osada turystyczna Miłoszówka, a potem spędzając czas na rozmowach z gośćmi zapragnęliśmy mieć własne wino. I tak się zaczęła nasza przygoda z winem. Winnica położona we wsi Huta, w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego w niedalekim sąsiedztwie z Kazimierzem Dolnym, Nałęczowem, Lublinem. Na blisko 2 hektarowej działce małżeństwo Agnieszka i Sławek Miłosz założyli Winnicę.

Winorośle odmiany białej : Solaris, Johanniter, Seyval Blanc, Jutrzenka, Bianka, Muscaris, Hibernal i odmiany czerwonej : Rondo, Regent, Leon Millot, Cabernet Cortis, Marrechal Foch.

W 2016 posadziliśmy pierwsze odmiany, co rok dosadzamy nowe, w tym roku Muscaris.

Nazwa win pochodzi od nazwiska Miłosz czyli „Miło” . Z każdym kolejnym winem nazwa musiała się zmieniać i zaczęliśmy szukać odpowiedników słowa miło i tak mamy białe -Lindo, Nice, Miło; różowe Kiva. Inaczej z czerwonym – tu mamy rasowe konie- Alacer , za chwile kolejne.

Mamy też coś z psikusem czyli wino dedykowane dla miłośników wina na ciepło – Miło na Grzane.

Agnieszka i Sławek stale doskonalą swoje wina , a także sporo poświęcają pracy w winnicy.

Od początku próbują naturalnych sposobów uprawy poprzez odpowiednie zabiegi agrotechniczne, naturalną ochronę przed chorobami i insektami, wykorzystując stare sposoby- opryski z pokrzyw, skrzypu. Sieją naturalny nawóz w międzyrzędziach – gryka, gorczyca itp. To działa. W tym roku wprowadziliśmy do winnicy naturalnego wroga owadów ssących- Dobroczynka Gruszkowca .Ma to nie bagatelny wpływ na jakość wina i walory zdrowotne.

Winnica wciągnęła nas nie tylko do pracy fizycznej ale także do poszerzania wiedzy, poznawania nowych ludzi, uczestnictwa w festiwalach, imprezach winiarskich , degustacjach. Tu ciągle się coś dzieje.

Kiedy jednak siadamy wieczorem w winnicy z butelką naszego wina , z gośćmi, z przyjaciółmi lub sami, to fajnie jest mieć świadomość, że pijemy nasze wino, które zrobiliśmy my -Agnieszka i Sławek Miłosz z Winnicy Miłoszówka z Polski . Zachęcamy do odwiedzenia naszej Winnicy.

Dania inspirowane Winnicą Miłoszówka przygotuje restauracja Ormiańskie Piwnice - ul. Ormiańska 30

Winnica
RZECZYCA

Winnica Rzeczyca leży we wsi Rzeczyca w gminie Kazimierz Dolny,przy turystycznym szlaku rowerowym prowadzącym z Kazimierza Dolnego do Rąblowa, w odległości 5,5 km od kazimierskiego rynku.

Stare siedlisko jest usytuowane w malowniczym, pagórkowatym terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego nad wąwozem lessowym, mocno zróżnicowanym i pofałdowanym terenie . Średnia wysokość to 190 do 205 m npm.

Usytuowanie winnicy w czystym ekologicznie terenie ma znaczący wpływ na jakość proponowanego przez nas wina.
Dobrze dojrzewające winogrona na stokach o ekspozycji południowo-zachodniej i zachodniej są ręcznie zbierane i wstępnie selekcjonowane.
Uprawa winorośli prowadzona jest bez użycia nawozów sztucznych, a naturalne procesy winifikacji i dojrzewania pozwalają uzyskać bogaty smak i aromat win białych i czerwonych.

Obecnie obszar winnicy to około 2,0ha. Główne odmiany na wina białe to gewurztraminer, chardonnay, resling, souvignier gris, solaris,seyval blanc, bianka. Odmiany na wina czerwone to zweigelt, st.laurent, cabernet cortis i regent.

Wina powstałe w „Rzeczycy” są efektem pracy i pasji jej właścicieli.

Od roku 2011 winnica posiada Certyfikat Produktu Lokalnego.

Flagowe wina z białych to:
Cuvee- kupaż trzech odmian – półwytrawne, lekkie ,dominuje czarny bez, limonka.
Solaris – prawie pólsłodkie- ananas i brzoskwinia
Chardonnay – beczka – pólwytrawne- wanilia i migdały+ melon, gruszka,
pozostałym też niczego nie brakuje : Hibernal, Gewurtraminer

Z czerwonych:
Regent – beczka-wytrawne- śliwka w beczce+ wiśnia i jeżyna / intensywne
Zweigelt - beczka-wytrawne- jagoda, wiśnia, lekkie taniny
Eliksir ( kupaż 4 odmian) wytrawne- aromaty konfitury czerwonych owoców, w smaku powidła wiśniowo śliwkowe, nuty ziołowe

i jeszcze takie wina jak Cabernet Cortis i Rondo.

Nie może również zabraknąć różu. Na chwile obecną są dwa rodzaje win ROSE do wyboru.

Dania inspirowane Winnicą Rzeczyca przygotuje Restauracja ROMA - ul. Bazyliańska 1

Placeholder image

Produkty
REGIONALNE

Placeholder image

Taki Myk!
Food Truck

Mimo iż stricte food truck nie zaparkuje w Zamościu na Rynku Solnym, to pojawią się oni - Dawid i Maciek. Przywiozą ze sobą mnóstwo sodziaków. To rodzaj regionalnego pieczywa, którego składnikami są tylko: mąka pszenna, sól, soda i zsiadłe mleko. W zależności od regionu, sodziaki nazywane są też: podpłomykami sodowymi, fajerczakami. Są bardzo podobne do podkarpackich proziaków aczkolwiek składniki i sposób ich wytwarzania różnią się od siebie. I dzięki tym aspektom pieczywo Dawida i Maćka jest doceniane przez blogerów, krytyków kulinarnych i codziennych konsumentów, którzy dostrzegają tę różnicę w finalnym produkcie. To regionalne pieczywo chłopaki wytwarzają własnoręcznie w swoim food trucku - w mediach społecznościowych food trucka odszukacie krótkie wideo jak powstają ich sodziaki.

Ciepłe sodziaki dostaniecie z przeróżnymi dodatkami - zarówno tymi wytrawnymi jak i słodkimi. Nie obędzie się bez roztopionego masła czosnkowego, twarogu ze śmietaną, duszonej cebuli z niebieskim makiem. Opcje mięsne również będą dostępne - szarpana wieprzowina czy choćby pastrami. Własnej roboty dżemy również się pojawią w menu.

Sodziaki będą również dodatkiem do forszmaku lubelskiego oraz do chłodnika ogórkowego. Ale chłopaki mogą przygotować coś dodatkowego spontanicznie (z czego są znani w gastronomii).

Food truck Taki Myk! jest z Lublina ale spotkacie go również na największych festiwalach muzycznych, imprezach sportowych, wszelakich wydarzeniach kulturalnych.

Jerzy Moń- Sery z ziołami- Krupe
(sery zagrodowe)

Państwo Moń prowadzą certyfikowane gospodarstwo ekologiczne w miejscowości Krupe. Specjalizują się w hodowli krów rasy polska czerwona. To jedna z najstarszych ras, która oprócz umaszczenia wyróżnia się także smaczniejszym i bardziej wartościowym mlekiem. To właśnie z mleka pozyskanego od hodowanych przez Państwa Moń krów, Pani Dorota wraz z mężem, Jerzym, wyczarowują sery podpuszczkowe w wielu smakach.

Sery z ziołami są produktem tradycyjnym Lubelszczyzny. Te produkowane przez Państwa Moń to sprężyste krążki o porowatej i poprzetykanej ziołami strukturze. Charakteryzują się śmietankowym i lekko słonawym smakiem, który urozmaicany jest różnymi mieszankami ziół. Państwo Moń wytwarzają sery m.in. z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, kozieradką, żurawiną, suszonymi pomidorami i bazylią oraz papryką i szczypiorkiem.

Gospodarstwo ekologiczne Państwa Moń znajduje się w malowniczej i spokojnej miejscowości Krupe. Miejscowość ta znana jest głównie z ruin piętnastowiecznego zamku, które stanowią ciekawą atrakcję turystyczną regionu. Krupe znane jest również ze swoich walorów przyrodniczych, a także czystego powietrza co sprzyja produkcji tych skarbów Lubelszczyzny.

Sery Państwa Moń można kupić nie tylko bezpośrednio w gospodarstwie w Krupem, ale także w piątki w Krasnymstawie w Galerii Panorama oraz w soboty w lubelskiej Galerii Gala. Warto jednak osobiście odwiedzić gospodarstwo Państwa Moń w Krupem.

Placeholder image
Placeholder image

Zagroda Roztocze
Henryk i Zofia Kaproń

O kuchni Roztocza za wiele się nie mówi, a jest ona bardzo bogata w regionalne potrawy o długiej tradycji. Te kulinarne tradycje kultywują i rozwijają Państwo Henryk i Zofia Kaproń, którzy prowadzą restaurację Zagroda Roztocze. W lokalu można spróbować najpopularniejszych dań regionalnych np.:

Piróg Biłgorajski to jeden z najsmaczniejszych wyrobów wpisujących się w długoletnią tradycję staropolskiej kuchni kresowej. Niegdyś receptura jego przygotowania była znana jedynie mieszkańcom Biłgoraja i jego okolic.

Piróg Jaglany – jego receptuwa bazuje na kaszy jaglanej, którą pozyskuje się z uprawianego na roztoczu prosa. Kasza jaglana zawiera cenne dla zdrowia minerały np. krzemionkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

Można także spróbować bułeczek obszańskich, śledzi po Obszańsku, czy napić się nalewki z brusznicy.

EkoVita

Witaj w świecie wyjątkowych smaków tradycji i natury!

Zapraszamy na nasze jarmarki, gdzie znajdziesz niepowtarzalne sery wiejskie, oscypki, sery korycińskie oraz sery serwatkowe własnej produkcji. Każdy z naszych produktów jest wynikiem starannej pracy i miłości do tradycyjnych receptur. Nasze sery powstają z najwyższej jakości mleka, pochodzącego od szczęśliwych, ekologicznie hodowanych krów.

Dlaczego warto nas odwiedzić?

  • Tradycja: Nasze sery produkowane są zgodnie z wielowiekowymi recepturami, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
  • Jakość: Korzystamy tylko z naturalnych składników, co gwarantuje autentyczny smak i aromat.
  • Świeżość: Wszystkie produkty są przygotowywane na bieżąco, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i świeżość.
  • Ekologia: Dbamy o środowisko, dlatego nasze hodowle są ekologiczne, a produkcja przyjazna dla natury.
Odkryj różnorodność smaków, które przeniosą Cię w świat polskiej tradycji i natury. Spróbuj naszych serów i przekonaj się, jak prawdziwy ser powinien smakować!
Odwiedź nas na najbliższym jarmarku i zasmakuj w tradycji!

Placeholder image
Placeholder image

Manufaktura
Różana

Róża – królowa pośród innych kwiatów. Manufaktura Różana to rodzinne gospodarstwo które od lat zajmuje się ta wspaniałą rośliną. W naszym domu od lat, można powiedzieć „od zawsze” wytwarzane były przetwory z kwiatów i owoców róż. Zalety tych domowych specjałów przez lata doceniane były jedynie przez domowników i najbliższych przyjaciół rodziny. Łącząc tradycje i pasje w 2013 roku powstała mała przetwórnia, która specjalizuje się w różanych przetworach. Nasze zamiłowanie do tej wspaniałej rośliny przekazujemy poprzez aromat i „zdrowie” zamknięte w słoiczkach.

Naszym największym atutem jest stała dbałość o jakość produktów. Dbamy o to aby była w nich jak największa zawartość jakże cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Każdy produkt tworzony jest z sercem.

Cukiernia
Heszku

Historia cukierni sięga roku 1956 r. gdzie jako Cukiernia Paradise była prowadzona przez Państwa Danutę i Antoniego Korzan, którzy zajmowali się ręczną produkcją domowych lodów. W połowie lat 80 tradycję rodzinną kontynuowała córka założycieli Jolanta.

Od 2014 r. cukiernią zajmuje się Pan Henryk Szkuat reprezentujący firmę PHU HESZKU z Ostrowa Lubelskiego, która oprócz domowych lodów oferuje pyszne ciasta, torty, pączki, drożdżówki oraz naturalne pieczywo z rozmaitych zbóż: orkiszowe, owsiane lub gryczane.

Produkty Pana Henryka były wielokrotnie doceniane podczas wielu festiwali i konkursów kulinarnych zdobywając nagrody i wyróżnienia w tym za naturalne lody. Jest członkiem założycielem Oddziału Regionalnego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Lublinie.

Placeholder image
Placeholder image

Pszczeli
Dworek

Rodzinna Pasieka Surmaczów na Roztoczu została założona przez Mariana Surmacza w 2000 roku jako pasieka wędrowna. Nasza Pasieka posiada swoją historię. Stoją za nami lata nauki i doświadczenia kilku pokoleń pszczelarzy.

Nasza rodzinna pasieka położona jest we wsi Gorajec-Zagroble gmina Radecznica w Szczebrzeszyńskim Parku Krajobrazowym na Roztoczu Zachodnim.

Dbamy o najwyższą jakość naszych produktów dlatego sprzedajemy miód pozyskiwany tylko i wyłącznie z naszej pasieki.

Nasz wyjątkowy miód np. malinowy, kruszynowy, z ostrożenia łąkowego, wrzosowy z pierzgą jest słodką wizytówką naszego regionu i wysyłamy go zarówno w każdy kąt Polski jak i za granicę.

Koło Gospodyń Wiejskich
w Wólce Nieliskiej

Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Nieliskiej powstało w latach 70-tych , obecnie skupia 16 członkiń.

Skutecznie łączy regionalną tradycję z nowoczesnymi trendami czego dowodem jest zdobycie 1 miejsca w Bitwie Regionów za potrawę „Galantyna z kurczaka nadziewana pęczakiem„.
Prężnie działające Koło uczestnicząc w różnych wydarzeniach promuje potrawy regionalne między innymi zupę „Jabłczanka” - pierwsze miejsce w Jarmarku Królewskim w Rybczewicach.
W innych konkursach również zdobywamy najwyższe lokaty, między innymi za potrawę z dodatkiem kawy - „ Żeberka Kolumbijskie”.
Promując rękodzieło, nasze „Poduszki patchorkowe” zdobyły pierwsze miejsce, jak również stroiki bożonarodzeniowe tradycyjne i nowoczesne w konkursie wojewódzkim.
Dokładniejsze informacje można znalezć w książce ECO zamojskie inspiracje.
Tworzymy bo lubimy.
Zapraszamy do spróbowania naszych potraw jak i podziwiania rękodzieła.

Placeholder image
Placeholder image

Vitae

Nie ma nic przyjemniejszego od zapachu świeżo wypieczonego chleba.

Starodawny chleb wypiekany przez Vitae na zakwasie, którego receptura przekazywana była z pokolenia na pokolenie, wyróżnia się nie tylko głębokim, lekko kwaskowatym smakiem oraz chrupiącą, złocistą skórką, ale także wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, które zawdzięcza naturalnemu procesowi fermentacji, wzbogacającemu go w cenne mikroelementy i probiotyki.