Placeholder image

Gran Prix
FESTIWALU

Jury sommelierów pod przewodnictwem Wiesława Wysokińskiego, podczas degustacji „w ciemno” wyłoni zwycięzców na najlepsze wino w 4 kategoriach: czerwone, różowe, białe oraz musujące oraz przyznają nagrodę Gran Prix za najlepsze wino festiwalowe.

Wszystkie wina które biorą udział w konkursie będzie można zakupić w sklepie festiwalowym.

Na ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze wina Roztocza i Lubelszczyzny zapraszamy o godzinie 14:30, pod mała scenę na Rynku Wielkim.

Sprawdź inne atrakcje Kup wejściówkę Finaliści konkursu 2022 r.

Poznaj
JURORÓW KONKURSU

Placeholder image

Wiesław
WYSOKIŃSKI

Sommelier z ponad 30 letnim stażem w branży winiarskiej, w Centrum Wina od ponad 20 lat. Wiedzę o winie zdobywał na dwóch kontynentach oddalonych od siebie o ponad 15 tysięcy kilometrów: w Polsce i Australii. Jego przygoda z winem zaczęła się od White Burgudy w kartonie bag in box 2l na słynnej Bondi Beach w Sydney. Współzałożyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ma genialną pamięć do zapachów i smaków, a w Winiarni Zamojskiej nieustannie próbuje, porównuje, dyskutuje, szuka najlepszych połączeń z potrawami. Prekursor nowej filozofii picia wina w Polsce – bez strachu, barier, dla przyjemności.

Artur
DUBAJ

Doświadczony Menedżer Winiarstwa z ponad 20-letnim doświadczeniem na rynku napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Solidna wiedza ekspercka w dziedzinie enologii, technologii procesowej, badań i rozwoju oraz operacji. Prowadził i wdrażał liczne projekty związane z badaniami i rozwojem, rozwojem produktów, zgodnością z przepisami. Twórca, winemaker win Winiarnia Zamojska. Każda butelka jest przez niego tworzona od owocu na krzewie po efekt finalny w postaci butelkowania. Nietuzinkowa osoba o szalonych pomysłach, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych.

Placeholder image
Placeholder image

Piotr
DYJAK

Urodzony i wychowany na Zamojszczyźnie wielbiciel win regionalnych, kuchni i kultury swoich rodzinnych terenów. Związany z rynkiem wina od dwunastu lat. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów. W winie szuka jakości, przyjemności i możliwości zastosowań w połączeniu z jedzeniem.